Știi că în general băuturile carbogazoase nu sunt prea prietenoase nici cu stomacul, nici cu un stil de viață sănătos, dar nu poți renunța să-ți faci plăcerea? E timpul să faci cunoștință cu Kombucha, băutura momentului, revigorantă și delicioasă, cu foarte multe beneficii pentru sănătate și pe care o poți prepara și acasă. Citeste in continuare ca să afli mai multe despre kombucha și despre ceai kombucha preparare.
Știi despre Kombucha?
Dacă pentru tine este ceva nou, află că băutura a fost descoperită în Asia acum mai bine de 2000 de ani, i se spune și „elixirul vieții” și acum se află chiar și în frigiderele celebrităților hollywoodiene.
Pentru prepararea unui ceai Kombucha este nevoie doar de 4 ingrediente: apă, ceai, cultură de Kombucha sau starter și zahăr. Este de fapt foarte simplu și o poți face și tu ușor acasă.
Ce este această băutură de fapt? Un ceai fermentat. Așa cum spuneam mai sus, se prepară foarte simplu: la un ceai îndulcit cu zahăr se adaugă cultura de Kombucha (o cultură de drojdii și bacterii) care consumă zahărul din ceai și îl fermentează. Procesul durează între 7 și 14 zile și, la final, ai o băutură dulce-acrișoară cu acid natural, asemănătoare cu socata.
Și totuși, ce beneficii are Kombucha?
Cea mai prețioasă comoară ascunsă de Kombucha sunt probioticele. Aceste “bacterii vii” sunt extrem de benefice pentru flora noastră intestinală. Ele o hrănesc și o ajută să susțină digestia și absorbția nutrienților din alimente.
Pe lângă probiotice, Kombucha mai conține și numeroase minerale, vitamine, antioxidanți și acizi. Toate acestea dau un boost imunității noastre.
Iar pentru că la baza băuturii Kombucha stă ceaiul negru și verde, aceasta aduce toate proprietățile benefice ale acestor ceaiuri în dieta noastră. Pe lângă antioxidanți, conține și teină (cofeina din ceai). Este adevărat, o ceașcă de ceai nu echivalează cu o ceașcă de cafea, însă îți aduce exact boostul de energie de care ai nevoie.
Și dacă tot am vorbit de plăcerea de a bea sucuri carbogazoase, un mare beneficiu adus de Kombucha este exact acesta: te ajută să înlocuiești sucurile nesănătoase cu o băutură sănătoasă, păstrând bulele revigorante care în Kombucha apar natural în timpul fermentării.
Pe scurt, Kombucha este un mare ajutor pentru sistemul digestiv, reglează tranzitul intestinal, dă un boost pentru imunitate și ajută în procesele de detoxifiere ale organismului. Când avdem grijă de microbiomul nostru (flora intestinală), acesta poate inclusiv să ne ajute la scăderea inflamației din corp, ceea ce înseamnă chiar și reducerea acneei de origine inflamatorie.
Ce gust are Kombucha?
Îți spuneam mai sus de rețeta de bază după care obținem o băutură cu gust dulce-acrișor, asemănătoare cu socata. Unii o mai aseamănă cu braga sau chiar și cu gustul de borș (ca la mama acasă – o spun în sensul bun). Totuși, majoritatea preferă Kombucha aromatizată.
Ce înseamnă acest lucru? La rețeta de bază se pot adăuga diferite plante, fructe, condimente care să dea aroma dorită băuturii. Cea mai populară aromă este cea cu ghimbir și lămâie. Această aromă are un gust fresh și ușor spicy de la ghimbir.
O altă aromă preferată de consumatori este cea cu mentă și lime, deoarece seamănă cu o limonadă cu mentă.
Și cum o integrăm în dieta noastră?
Dacă te-am convins să bei Kombucha și de ce nu chiar să prepari ceai kombucha acasă, să știi că această băutură este foarte ușor de integrat în viața de zi cu zi. Poți începe să bei câte un pahar de Kombucha în fiecare zi, fie după masă în loc de desert, fie în perioada aceea de după-amiază când, într-o zi de muncă, simți cum îți scade energia.
Dacă te știi sensibil la cofeină, este bine să eviți să o bei seara, foarte aproape de ora la care te culci, lăsându-ți măcar o fereastră de 2 ore până la somn.
Sunt persoane care ajung să bea și 2-3 pahare de Kombucha pe zi, însă insistăm pe introducerea treptată deoarece, în cazul în care nu ești obișnuit cu probioticele, o cantitate mare băută din prima poate avea un efect laxativ.
Dacă ai integrat deja mișcarea în viața ta – cu antrenamente regulate sau practici diferite sporturi, atunci Kombucha este foarte bună pentru hidratare, dar și pentru aportul de minerale și vitamine, mai ales după un antrenament solicitant.
În concluzie …
Kombucha reprezintă o opțiune revigorantă și sănătoasă pentru cei care doresc să înlocuiască băuturile carbogazoase tradiționale cu ceva benefic pentru organism. Cu numeroase beneficii pentru sistemul digestiv și imunitar, această băutură fermentată își câștigă rapid popularitatea. Dacă te-am convins să încerci Kombucha, de ce să nu prepari ceai Kombucha acasă? Este ușor de făcut și poți experimenta cu diverse arome pentru a găsi combinația perfectă pentru gustul tău. Începe treptat, bucură-te de beneficiile sale și integrează-o cu ușurință în rutina ta zilnică.
Sursă știre expresspress.ro