Când vine vorba de bucătăria românească, sarmalele ocupă un loc de cinste la orice masă festivă. Aceste mici rulouri delicioase, umplute cu carne și orez, învelite în foi de varză sau viță, sunt un simbol al ospitalității și tradiției noastre culinare. Dacă vrei să impresionezi familia sau prietenii, iată trei rețete de sarmale pe care trebuie să le încerci!
1. Sarmale tradiționale cu varză murată
În bucătăria românească, sarmalele cu varză murată ocupă un loc de cinste, fiind nelipsite de pe mesele festive. Sarmalele după rețeta cu varză murată amintesc de gustul copilăriei. Varza murată oferă acel gust acrișor inconfundabil, iar carnea de porc combinată cu mirodenii face ca fiecare îmbucătură să fie o adevărată sărbătoare. Iată cum se prepară!
Ingrediente
- 1 kg de carne tocată de porc
- 2 morcovi
- 4 cepe
- 2 ardei grași roșii
- 400 g de orez
- 2 linguri de bulion de roșii
- 2 cești de suc de roșii
- 1 l de borș acru
- 2-3 verze murate
- 8 linguri de ulei
- mărar și pătrunjel verde proaspăt
- sare, piper și boia, după gust
Cum se fac sarmalele cu varză murată?
- Separă frunzele de varză murată și clătește-le cu apă.
- Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei. Adaugă în tigaie și morcovii cu ardeii tocați mărunt.
- Când legumele se înmoaie, adaugă în tigaie bulionul și gătește totul pentru câteva minute. Dă apoi tigaia de pe foc și lasă legumele să se răcească.
- Pune într-un castron carnea tocată de porc, alături de orezul bine spălat în câteva ape. Adaugă peste acestea ingredientele călite, mărarul și pătrunjelul verde tocate mărunt, sare, piper și boia. Amestecă bine compoziția de sarmale.
- Modelează sarmalele: pune câte o lingură de compoziție în foaia de varză, după care împăturește. Repetă procesul până când termini compoziția.
- Pune varză tocată pe fundul unei oale, alături de foi de dafin. Adaugă peste aceasta sarmalele în straturi, până când sunt toate așezate în oală.
- Toarnă peste sarmale apă și borș, cât să le acopere, apoi sucul de roșii.
- Pune oala pe foc mic pentru 1-2 ore, iar atunci când lichidul scade, completează cu apă fierbinte.
- Gustă sarmalele după prima oră de gătit, apoi verifică ori de câte ori este necesar, pentru a te asigura că s-au gătit complet.
- Servește sarmalele cu varză murată alături de smântână grasă și mămăliguță, în mod tradițional.
2. Sarmale cu foi de viță și carne de pui
Dacă vrei o variantă mai ușoară, încearcă sarmalele cu foi de viță! Acestea sunt mai delicate și perfecte pentru o masă cu mai puține calorii, iar carnea de pui le face mai dietetice. Iată cum poți prepara și tu sarmale cu foi de viță!
Ingrediente
- 50 de foi de viță
- 700 g carne tocată de pui
- 100 g orez
- 1 ceapă mică
- 1 linguriță mentă uscată (opțional)
- 1 legătură mărar proaspăt
- Sare și piper după gust
- 500 ml iaurt natural sau smântână slabă
Cum prepari sarmale cu foi de viță?
- Dacă folosești foi de viță conservate, spală-le bine și opărește-le câteva minute în apă clocotită.
- Toacă ceapa mărunt și călește-o ușor, apoi amestec-o cu carnea tocată, orezul spălat, menta (dacă dorești), mărarul tocat, sarea și piperul.
- Împăturește sarmalele: pune o linguriță de umplutură pe fiecare foaie de viță, rulează și închide capetele.
- Într-o oală, așează sarmalele în straturi, adăugând câteva foi de viță între ele.
- Toarnă apă cât să le acopere și fierbe-le la foc mic pentru aproximativ 1-2 ore.
- Servește-le calde, cu iaurt sau smântână deasupra.
3. Sarmale de post cu ciuperci și orez
Pentru zilele de post sau pentru o opțiune vegetariană, încearcă aceste sarmale cu ciuperci și orez! Sunt la fel de gustoase și aromate ca variantele cu carne. Iată de ce ai nevoie și cum le poți prepara!
Ingrediente
- 2 verze murate;
- 500 g de orez cu bob rotund;
- 500 g de ciuperci din conservă sau 1 kg de ciuperci proaspete;
- 500 g de ceapă tocată mărunt;
- 200 g de morcov;
- 100 ml de ulei;
- sare și piper, după gust;
- mărar verde tocat;
- pătrunjel verde tocat (opțional);
- cimbru uscat (opțional);
- 500 ml de suc de roșii sau bulion.
Cum se prepară sarmalele de post?
- Pregătește ingredientele: curăță ceapa și morcovul, după care spală bine și lasă la scurs ciupercile (în cazul în care folosești ciuperci proaspete).
- Dă toate acestea prin robotul de bucătărie echipat cu o răzătoare mare. Poți toca legumele și prin mașina de carne.
- Alege o tigaie largă, antiaderentă, și pune la călit ceapa tocată mărunt cu uleiul și un praf de sare. Adaugă apoi și morcovul ras în tigaie și sotează legumele încă 3-4 minute. La final poți adăuga și ciupercile, apoi mărește flacăra, pentru a ajuta la evaporarea apei din ciuperci.
- Când totul s-a gătit, adaugă și orezul și amestecă bine. Asezonează cu sare și piper, apoi stinge focul.
- Ia foile de varză murată și clătește-le dacă varza este prea acră. Formează petice de formă dreptunghiulară și toacă resturile de varză și cotoarele.
- Pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză, rulează și îndeasă capetele. Repetă procesul până la finalizarea compoziției.
- Adaugă pe fundul unei oale un strat gros de carne tocată și așează sarmalele în straturi. Încheie tot cu varză tocată pe deasupra, toarnă sucul de roșii și completează lichidul cu apă până la nivelul sarmalelor.
- Pune capacul pe jumătate și fierbe sarmalele la foc mic până când sunt făcute, pentru 1-2 ore. Dacă lichidul scade, mai completează cu puțină apă.
- Servește sarmalele cu pâine de casă și ardei iute.
Sfaturi pentru cele mai bune rețete de sarmale
Sarmalele sunt un preparat culinar care a devenit sinonim cu tradițiile românești și nu există o sărbătoare sau ocazie specială în care să nu le regăsim pe mesele noastre. Cu toate acestea, un preparat delicios necesită cunoștințe și tehnică adecvată, iar cele mai bune rezultate se obțin atunci când se respectă anumite sfaturi. Iată câteva recomandări!
- Alege ingrediente de calitate – prospețimea și calitatea acestora contează enorm, de la varza murată sau frunzele de viță până la carnea folosită.
- Dacă varza murată este prea sărată sau acră, spal-o bine și las-o câteva ore în apă rece.
- Nu umple sarmalele prea mult; orezul se va umfla în timpul fierberii.
- Gătește-le la foc mic, astfel încât să se pătrundă uniform și să-și dezvolte aromele.
- Experimentează cu aromele – adaugă foi de dafin, sare, piper, cimbru și alte condimente, în funcție de preferințe.
Indiferent de rețeta pe care o alegi, sarmalele sunt mai mult decât o simplă mâncare – sunt o poveste, o amintire și o tradiție. Așadar, pune-ți șorțul, pregătește ingredientele și bucură-te de procesul de gătit! Ai să vezi cât de mulțumită va fi familia ta când va gusta aceste delicii!